Innovative sønderjyske virksomheder har banet vejen til energibesparelser med Internet of Things

Hvordan skaber man innovation, når man er en mellemstor dansk virksomhed i et udkantsområde? Og hvorfor? Svaret er enkelt: Det gør man sammen med andre lokale virksomheder, og man gør det, fordi man ellers bliver spillet af markedet.

På Syddansk Universitet står i dag en prototype, som har leveret lovende testresultater inden for Internet of Things (IoT)-styring af bl.a. gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger. Men anlægget havde næppe set dagens lys, hvis ikke elektronikvirksomheden OJ Electronics i Sønderborg for fire år siden havde inviteret tre andre lokale virksomheder med i et usædvanligt innovationssamarbejde.

Med 10,2 mio. kr. fra EU’s Regionalfond i ryggen har OJ Electronics med 165 ansatte og de tre lokale partnere udviklet en unik løsning baseret på teknologi inden for IoT-styring. Det har også styrket innovationsniveauet i virksomhederne og gjort dem markedsparate til en IoT-strategi. Undervejs har projektet i flere eksterne evalueringer fået ros for at have skabt et unikt innovationssamarbejde.

“Det har været nyt territorium for os at samarbejde på den måde, men vi har skabt et klart og tydeligt netværkssamarbejde, som binder os sammen i det lange løb,” siger Finn Kähler, software development manager og projektleder ved OJ Electronics.

Det konkrete resultat af innovationssamarbejdet er en IoT-baseret softwareløsning, som skaber en energirigtig og effektiv styring af bl.a. gulvvarme, belysning og ventilation i bygninger. De fire virksomheder har budt ind med teknologi på hvert deres styrkeområde, og Syddansk Universitet har med AI (artificial intelligence) og machine learning bundet teknologien sammen i en demonstrator, hvor blandt andet CO₂-sensorer, tryk- og temperaturmålere, aktivitetssensorer og andre sensorer arbejder sammen.

Internet of Things er et område i rivende udvikling, og IoT-styringsløsningen kan få stor betydning for fremtidens husholdningsbudget, vurderer projektleder Finn Kähler.

“Cloud-løsningen kan fx styre samspillet mellem en kalender og et mødelokale: Mødelokalet aflæser, at jeg skal til møde på et bestemt tidspunkt og sørger for, at der er åbnet for varmen, evt. luftet ud, at lyset og projektoren er tændt. Det skaber energioptimering og bedre komfort i dagligdagen,” forklarer Finn Kähler.

Projektlederen tilføjer, at der i princippet ikke er grænser for, hvor IoT kan bruges.

“Alle virksomheder har deres egne løsninger, men kunsten er at binde det hele sammen i én IoT-løsning. Udfordringen er, at der mangler fælles standarder, og her har SDU hjulpet os med en arkitektur, der gør det nemmere at få forskellige løsninger til at tale sammen.”

IoT-styring Smart Home
Nøglen til fremtidens energistyring er IoT-styring, viser resultaterne fra et regionalfondsprojekt i Sønderborg. Og sådan kunne det se ud, når forbrugerne skal bruge teknologien.

Læs hele artiklen